Pyszne , pachnące majerankiem pierogi z żółtym serem i ziemniakami
Składniki:
Ciasto;
pół kg. mąki
1 jajko
oko.1/2 szkl.ciepłej wody
pół łyżeczki soli
2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
Farsz:
2 szkl. ugotowanych , przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 szkl. żółtego sera startego na tarce jarzynowej ( najlepszy cheddar )
1 duża cebula
pieprz , sól do smaku
1 łyżka majeranku
DODATKOWO:
boczek
masło do podsmażenia cebuli
Pierogi z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zrobić ciasto . Ziemniaki wymieszać ze startym żółtym serem . Cebulę zeszklić na maśle dodać do masy ziemniaczanej , wsypać majeranek dodać pieprz i sól ( z solą ostrożnie ponieważ ser żółty zazwyczaj jest dość słony ) wszystko razem dokładnie wyrobić . Ciasto rozwałkować , wykrawać krążki , na środek każdego kłaść farsz i dokładnie zlepiać brzegi , gotowe pierogi wrzucać na gotującą się wodę , zmniejszyć ogień , gotować do momentu wypłynięcia , dobrze odcedzić . Boczek pokroić w kostkę , usmażyć , polać po pierogach .
Porady
Pierogi najlepiej smakuję jeśli do farszu dodamy ser cheddar
Komentarze