Pierogi z żółtym serem

4.98 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne , pachnące majerankiem pierogi z żółtym serem i ziemniakami

Składniki:

  • Ciasto;
    pół kg. mąki
    1 jajko
    oko.1/2 szkl.ciepłej wody
    pół łyżeczki soli
    2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
    Farsz:
    2 szkl. ugotowanych , przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    1 szkl. żółtego sera startego na tarce jarzynowej ( najlepszy cheddar )
    1 duża cebula
    pieprz , sól do smaku
    1 łyżka majeranku
    DODATKOWO:
    boczek
    masło do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.98 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z żółtym serem 1. Z podanych składników zrobić ciasto . Ziemniaki wymieszać ze startym żółtym serem . Cebulę zeszklić na maśle dodać do masy ziemniaczanej , wsypać majeranek dodać pieprz i sól ( z solą ostrożnie ponieważ ser żółty zazwyczaj jest dość słony ) wszystko razem dokładnie wyrobić . Ciasto rozwałkować , wykrawać krążki , na środek każdego kłaść farsz i dokładnie zlepiać brzegi , gotowe pierogi wrzucać na gotującą się wodę , zmniejszyć ogień , gotować do momentu wypłynięcia , dobrze odcedzić . Boczek pokroić w kostkę , usmażyć , polać po pierogach .

Porady

Pierogi najlepiej smakuję jeśli do farszu dodamy ser cheddar

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować