Pierogi z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić wcześniej ciasto i odstawić żeby trochę odpoczęło. Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc (nie studzić) zetrzeć ser żólty na tarce o dużych oczkach (nie doprawiać solą ponieważ ser jest słonawy) dodać odrobinę pieprzu i dokładnie farsz wynieszać żeby składniki się połączyły. Plastry ciasta rozwałkować i wykrawać krążki i na krążki nakładać farsz i sklejać pierożki i tak do wyczerpania ciasta i farszu. Pierogi gotować w osolonej wodzie dodać troszkę oleju aby pierogi się nie posklejały ze sobą i gotować je 2 min od wypłynięcia. tak gotowe pierożki można posmarować trochę masłem.
Porady
Pierożki z serem żołtym najlepiej smakują jak są podsmażone na patelni z odrobiją tłuszczy
Komentarze