PIEROGI Z SEREM ŻÓŁTYM

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na te pierogo dostałam do znajomej zrobiłam je i naprawde są rewelacyjne

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    ponad pół kg mąki (jak chcesz zrobić większą ilość a jak nie to wystarczy pół kg
    ciepła woda
    szczypta soli
    trochę oleju

    FARSZ:
    50-60 dag sera żółtego (ja dodałam goudę)
    1 kg ziemniaków
    odrobina pieprzu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić wcześniej ciasto i odstawić żeby trochę odpoczęło. Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc (nie studzić) zetrzeć ser żólty na tarce o dużych oczkach (nie doprawiać solą ponieważ ser jest słonawy) dodać odrobinę pieprzu i dokładnie farsz wynieszać żeby składniki się połączyły. Plastry ciasta rozwałkować i wykrawać krążki i na krążki nakładać farsz i sklejać pierożki i tak do wyczerpania ciasta i farszu. Pierogi gotować w osolonej wodzie dodać troszkę oleju aby pierogi się nie posklejały ze sobą i gotować je 2 min od wypłynięcia. tak gotowe pierożki można posmarować trochę masłem.

Porady

Pierożki z serem żołtym najlepiej smakują jak są podsmażone na patelni z odrobiją tłuszczy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować