Pierogi z serem i śmietanką

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Pierożki ze śmietanką na słodko

  • 20 min

Składniki:

  • Mąka -0,5 kg
    Jajko -1 szt
    Żółtka -2 szt
    Olej -2 łyżki
    Ser twarogowy -350 g
    Cukier -3 łyżki
    Śmietana -2 łyżki
    Cukier waniliowy -1/2 op.
    Woda ciepła -1 szkl
    Śmietana do polania pierogów.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Mąka, jajko, olej, woda zagnieść lekkie ciasto i rozwałkować na cienki placek.
    Z placka wycinamy szklanką krążki.
  • 2. NADZIENIE

    Ser przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier, śmietanę dokładnie wymieszać.
    Na gotowe krążki nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi za pomocą widelca.
    Gotujemy w osolonym wrzątku, ok 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.
    Gotowe pierożki wyjmujemy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować