Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

4.49 (175 ocen)

Są to pierogi kóre w mojej rodzinie wszyscy kochają jeść najbardziej.Nie są to jakieś pierogi orginalnego przepisu tylko takie moje ,własne.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    ponad 2,5 szkl. mąki pszennej
    1 jajo
    Farsz:

    0,5 kg kapusty kiszonej
    Garść suszonych grzybów
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    2 mniejsze cebule
    2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
    pieprz
    cukru do smaku
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grzyby moczymy 1. Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej.
  • smażymy cebulę z grzybami 2. Kapuste jeśli jest kwaśna pluczemy i gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym.Grzyby gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły również do miękkości.Na patelni topimy masło i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.Do cebuli dodajemy godsączone grzyby chwilę smażymy mieszając.
  • gotowy farsz 3. Ugotowaną kapustę odsączamy z wody i kroimy na bardzo drobno wyciągając z niej ziele angielskie i liście laurowe wkładamy spowrotem do garnka.Do kapusty dodajemy przesmażone i również drobno pokrojone grzyby z cebulą(ja czasami grzyby z cebulą blenderuje niezbyt dokladnie)Doprawiamy pieprzem ,cukrem do smaku i odrobiną oleju przesmażamy całość jeszcze chwilę.Zostawiamy do ostygnięcia.
  • ciasto na pierogi 4. Ciasto:na stolnicę wykładamy mąkę robimy zagłębienie wbijamy jajo i dajemy sól,powoli zagniatamy dodając ciepląwodę.Wyrabiamy sprężyste ciasto,odkładamy na chwilę przykrywając ściereczką
  • lepienie pierogów 5. Ciasto wałkujemy ,szklanką wykrawamy kółka i nakładamy do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.
  • pierogi 6. Ulepione pierogi układaj na posypanej mąką tacy. Pierogi wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przelej ciepłą wodą. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę posiekaną w kostkę i posyp nią pierogi.

Porady

Jeśli lepiąc pierogi ciasto nie chce się skleić, brzegi leciutko zmosz palcami namoczonymi w wodzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować