Pierogi z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi nieco inne :) Z kiełbasą i ziemniakami, o lekkiej nucie wędzonki. Przepyszne i warte wypróbowania.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 3 szklanki mąki
    - szklanka bardzo ciepłej wody
    - łyżeczka soli

    Farsz:

    - 600g dobrej jakości kiełbasy
    - 200g boczku wędzonego
    - 1kg ziemniaków gotowanych, dobrze ugniecionych, lub przeciśniętych przez praskę
    - 2 cebule
    - 1,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
    - 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i szklankę wody. Odstawiamy na chwilkę by odpoczęło, przykryte wilgotną ściereczką.
  • 2. * Zagniatamy ciasto.
  • 3. * Wałkujemy cienko, szklanką wykrawamy krążki.
  • 4. * Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
  • 5. * Na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor boczek. Usmażony ( bez tłuszczu ) przekładamy do miski.
    Na tej samej patelni smażymy kolejno kiełbasę, również na rumiano. Usmażoną dodajemy do boczku.
    Cebulę szklimy.
  • 6. * Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( ja zrobiłam to blenderem, też dał radę ).
  • 7. * Masę mięsną łączymy z ugniecionymi, lub przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodajemy zeszkloną cebulę i przyprawiamy paprykami, solą i pieprzem.
  • 8. * Tak przygotowany farsz, nakładamy na gotowe krążki z ciasta, zlepiamy dowolną technika i gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy.

Porady

Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem i zapachem wędzonki, to proponuję zastąpić boczek zwykłym, bo naprawdę czuć ten aromat podczas jedzenia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować