Parówki marynowane - Utopence

5 (1 ocen)

  • 30 min

Te parówki to czeska specjalność, podawana we wszystkich piwiarniach w Czechach i na Słowacji.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 parówek
    1,5 szklanki wody
    0,5 szklanki octu
    łyżeczka ziaren kolendry
    5 ziarenek ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    kilka papryczek pepperoni ( w oryginale była świeża papryka ostra )
    2 łyżeczki cukru
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Parówki marynowane - utopence - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z cukrem, solą, kolendrą i zielem angielskim gotujemy na małym ogniu, przez około 7 minut. Po tym czasie wlewamy ocet i całośc doprowadzamy do zagotowania.
    Studzimy zalewę.
  • 2. Parówki obieramy z osłonek i kroimy na pół, czosnek obieramy i kroimy w plastry.
  • 3. Zalewamy parówki na około pół minuty wrzątkiem, po czym wyciągamy je z tej wody i przekładamy do słoika, w którym będziemy marynowali nasze parówki.
  • 4. Do parówek dodajemy nasz pokrojony w plastry czosnek, papryczki i zalewamy przestudzoną już zalewą.
  • 5. Zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki, gdzie trzymamy je przez tydzień.
    Po tygodniu są już gotowe do zjedzenia ;)

Porady

Do parówek prócz papryki i czosnku, możemy dodać także cebulę pokrojona w piórka, a nawet ogórki konserwowe, czy pieczarki :) Po otwarciu parówki powinno się przechowywać w lodówce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Parówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować