Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi są świetne, nie byłam przekonana do tego farszu do puki nie spróbowałam. Teraz będą często gościły w moim menu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500 gram mąki pszennej
    300 ml wody
    2 łyżki oliwy
    1 jajko
    Farsz:
    2 woreczki kaszy gryczanej
    1 cebula
    250 gram sera białego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta na pierogi:
    Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać jajko i oliwę. Po woli dodać ciepłą wodę i zarobić ciasto do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne.
    Rozwałkować ciasto na stolnicy, podsypać mąką tak aby się nie przykleiło i wykrawać koła za pomocą szklanki.

    Farsz do pierogów:
    Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę obierać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Do naczynia dodać kaszę, cebulę, pokruszony biały ser i przyprawy. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę,
    Na środek każdego kółka położyć porcję farszu i zlepić.
    Pierogi gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.
    Podawać z podsmażoną na maśle cebulką.

Porady

Pierogi można polać sosem gulaszowym. Wtedy jeszcze lepiej smakują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować