Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz: Grzyby płuczemy i moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około ½ godz) a następnie gotujemy około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i kroimy na malutkie kawałki. Wiem, że niektórzy mielą grzyby ale osobiście wolę je pokroić w małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej wodzie dwa razy a następnie zalewamy jeszcze raz wodą i gotujemy do miękkości – około godziny. Po ugotowaniu odcedzamy kapustę, studzimy i kroimy ją na mniejsze kawałki. Farsz grzybowy mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.
2.Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi odcedzamy.
3.Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem lub podsmażamy na patelni.
Komentarze