Pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tradycyjne wigilijne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    60 dag mąki,
    ½ szklanki ciepłej wody,
    1 jajko,
    2 łyżki oleju
    Płaska łyżeczka soli

    farsz:
    5 dag suszonych grzybów ( podgrzybki, kozaki itp.)
    1-2 cebule
    70 dag kapusty kiszonej
    Sól, pieprz
    2 łyżki masła
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta do pierogów 1. Przygotowujemy farsz: Grzyby płuczemy i moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około ½ godz) a następnie gotujemy około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i kroimy na malutkie kawałki. Wiem, że niektórzy mielą grzyby ale osobiście wolę je pokroić w małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej wodzie dwa razy a następnie zalewamy jeszcze raz wodą i gotujemy do miękkości – około godziny. Po ugotowaniu odcedzamy kapustę, studzimy i kroimy ją na mniejsze kawałki. Farsz grzybowy mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

    Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi odcedzamy.
  • 3. Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem lub podsmażamy na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować