Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem i słonecznikiem

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te pierogi są bardzo smaczne i aromatyczne a do tego ze zdrową zawartością, z talerzy znikają błyskawicznie! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    200 g kaszy gryczanej
    150 g szpinaku (u mnie liście mrożone)
    150 g twarogu
    200 g cebuli
    45 g słonecznika
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do kaszy.
  • 3. Szpinak przekładamy na patelnie z około 2 łyżkami oleju i dusimy pod przykryciem aż się odmrozi (od czasu do czasu mieszając) a następnie blendujemy.
  • 4. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy do farszu.
  • 5. Słonecznik prażymy na suchej patelni i razem ze szpinakiem przekładamy do kaszy, dodajemy rozkruszony twaróg, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 6. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut.
  • 7. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 8. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem lub/i śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować