Te pierogi są bardzo smaczne i aromatyczne a do tego ze zdrową zawartością, z talerzy znikają błyskawicznie! :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na około 60 sztuk:
CIASTO:
3 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
1 szklanka chłodnej wody
mąka do posypywania stolnicy
FARSZ:
200 g kaszy gryczanej
150 g szpinaku (u mnie liście mrożone)
150 g twarogu
200 g cebuli
45 g słonecznika
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Pierogi z gryczaną, szpinakiem, twarogiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy.
2.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do kaszy.
3.Szpinak przekładamy na patelnie z około 2 łyżkami oleju i dusimy pod przykryciem aż się odmrozi (od czasu do czasu mieszając) a następnie blendujemy.
4.Czosnek drobno siekamy i wrzucamy do farszu.
5.Słonecznik prażymy na suchej patelni i razem ze szpinakiem przekładamy do kaszy, dodajemy rozkruszony twaróg, całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
6.CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut.
7.Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
8.Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Porady
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem lub/i śmietaną.
Komentarze