Piernikowy sernik z żurawiną

0 (0 ocen)

Sernik o smaku i zapachu piernika. Wilgotny, aromatyczny i nie słodki. Żurawina wzbogaca smak.

Składniki:

  • SPÓD:
    100g pierniczków np katarzynek
    50g migdałów mielonych
    50g masła

    SERNIK:
    750g sera twarogowego
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
    3/4 szklanki żurawiny suszonej

    DO POSYPANIA:
    kakao
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Pierniczki

Piernikowy sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki rozkruszyć lub zmiksować w blenderze i wymieszać z mielonymi migdałami. Włożyć miękkie masło i dokładnie połączyć. Wylepić tortownicę o średnicy 20cm. Odstawić w chłodne miejsce. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Ser (użyłam tego z wiaderka) zmiksować razem ze śmietanką, jajkami, mąką, cukrem i przyprawą. Niedługo, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać żurawinę. Wcześniej sparzyłam ją gorącą wodą. Gotową masę sernikową wylać na spód. Piec w 170*C przez około 1godzinę. Wierzch posypać kakao i cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować