Piernikowy sernik z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealny na świąteczny stół :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (składniki podane na blaszkę o średnicy 20 cm, ja robiłam na większej, więc ciut zwiększyłam składniki)

    SPÓD: migdały 50g
    masło 50g
    pierniczki 100g

    MASA SERNIKOWA:
    śmietana 30% pół szklanki
    jajka 3 szt
    cukier pół szklanki
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    twaróg 750g (ja użyłam tego z wiaderka)
    przyprawa do piernika 1 łyżeczka
    żurawina
    cukier puder i kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Piernikowy sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszone lub zmiksowane w blenderze pierniki połączyć ze zmielonymi migdałami i masłem. Wylepić tortownicę o średnicy 20cm. Wstawić do lodówki.
  • 2. Składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej. Ser zmiksować ze śmietanką, jajkami, mąką, cukrem i przyprawą. Tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać sparzoną żurawinę. Masę wylać na spód i piec przez ok. godzinę w 170 stopniach.
    Wierzch posypać kakao i cukrem pudrem.

Porady

Użyłam gorzkiego kakao do posypania ciasta, ale jeżeli ktoś woli słodsze ciasto to poleciłabym posypać słodkim kakao :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować