Piernik przekładany z truskawkami i galaretką

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tym razem zamiast tradycyjnego piernika przygotowałam piernik przełożony masą serową z galaretką i truskawkami. Świąteczne ciasto z dodatkiem przypominających lato truskawek. Jak dla mnie trafione i bardzo smaczne połączenie.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe: 5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    op.cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op.przyprawy korzennej
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki oleju

    Masa serowo- truskawkowa: 150 g truskawek
    300 g twarogu 3-krotnie zmielonego
    250 ml śmietany kremówki
    op.żelatyny-fix deserowej (60g)
    3 łyżki cukru

    Galaretka: 200g truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    polewa: pół kostki margaryny
    pół szklanki cukru
    3-4 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżeczki mleka

    ponadto: 150 g truskawek na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik przekładany z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto piernikowe 1. Ciasto piernikowe: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać do jajek na przemian z olejem i letnim mlekiem. Wszystkie składniki połączyć.Tak przygotowane ciasto przelać na blaszkę (o wym.25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.50 minut w 180 st. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia.
  • 2. Masa serowo-truskawkowa: umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksować razem z cukrem. Dodać ser, ubitą na sztywno kremówkę i przygotowaną wg przepisu na op.żelatynę. Wszystkie składniki połączyć i odstawić do stężenia.
  • 3. Polewa: margarynę rozpuścić z cukrem. Dodać kakao i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodać mleko, wymieszać i chwilę podgotować.
  • truskawki na ciescie piernikowym 4. Ostudzone ciasto piernikowe przekroić wzdłuż na trzy jednakowe blaty. Dolną część ciasta przełożyć do formy i wyłożyć masę serowo-truskawkową. Odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Wyłożyć drugi blat ciasta, poukładać połówki truskawek i zalać mocno stężałą galaretką.
  • wierzch polany polewa kakaową 5. Następnie przykryć trzecim płatem ciasta, poukładać pozostałe truskawki wylać jeszcze ciepłą polewę kakaową. Ciasto odstawić do stężenia na min.3 godz.a najlepiej na całą noc.

Porady

* ja użyłam truskawek mrożonych, które trzeba wcześniej odmrozić *ciasto jest najsmaczniejsze na 2-3 dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować