Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

  • wyświetlono: 3231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Piernik jest łatwy, pachnący i mięciutki! Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość!

IMG_20200520_121554b
  • 15 porcje
  • 80min

Składniki

(Keksówka o długości około 35-40 cm)
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
200g miodu (płynnego)
125g masła/margaryny
3 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich)
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao (opcjonalnie)
Przełożenie:
2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami)
1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa)
Polewa (miękka):
120g czekolady (u mnie mleczna)
100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

  • 1. Przygotować ciasto.
    Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód.
    (Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne.)
    Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną.
    Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę.
    Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
    Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.
    Przygotować przełożenie.
    Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować.
    Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła).
    Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.
    Przygotować polewę.
    Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
    Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję
    Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikpiernik przekłądanyszybki piernikpiernik z powidłamiłatwy piernikpiernik z galaretkąpiernik z dżemem

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z powidłami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Sernik z powidłami śliwkowymi

POWIDŁA DODAJĄ Sernikowi WYJĄTKOWEGO...

Ciasto z pierniczkami

Dodane przez: Paula25

Ciasto przekładane z pierniczkami

Pyszne ciasto z masą jabłkową i...

pleśniak  z powidłami

Dodane przez: Bożena Z.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

tzw. plesniak z powidłami...

sernik

Dodane przez: Anitka0804

Sernik z powidłami śliwkowymi

Klasyczny wysoki sernik, puszysty...

Piernik z powidłami

Dodane przez: Aleksandra J

Piernik z powidłami

Szybki piernik na ostatnią chwilę,...

piernik

Dodane przez: elapolo

Ekspresowy piernik z powidłami

Jeśli przed świetami przypomnimy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE