Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

4.96 (202 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Piernik jest łatwy, pachnący i mięciutki! Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Keksówka o długości około 35-40 cm)
    Ciasto:
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki cukru
    200g miodu (płynnego)
    125g masła/margaryny
    3 jajka
    5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich)
    1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,5 łyżki kakao (opcjonalnie)
    Przełożenie:
    2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami)
    1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa)
    Polewa (miękka):
    120g czekolady (u mnie mleczna)
    100 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.96 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód.
    (Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne.)
    Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną.
    Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę.
    Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
    Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.
    Przygotować przełożenie.
    Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować.
    Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła).
    Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.
    Przygotować polewę.
    Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
    Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję
    Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować