Piernik na piwie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dom pachnący imbirem, cynamonem i miodem, to oznaka zbliżających się świąt. Przepis na pierniczki już był, a więc teraz kolej na świąteczny piernik. Jest dość trwały, dlatego bez problemu można upiec go kilka dni wcześniej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 3 i ½ szklanki mąki pszennej
    • 25dkg miodu sztucznego
    • 4 jajka
    • 1 kostka margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 2/3 szklanki ciemnego piwa
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 opakowanie przyprawy do piernika
    • 1 płaska łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • Bakalie: suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, przyprawę do piernika oraz kakao podgrzewamy i mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą.
  • 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Łączymy zawartości obydwu naczyń ze sobą i dodajemy pozostałe składniki.
  • 3. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. .
  • 4. Przekładamy do wyłożonych papierem form i pieczemy 40 minut w temperaturze 180C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować