Pierniczki z lukrem królewskim

4.5 (150 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ozdabianie pierniczków jest wielką frajdą. Najlepiej wiedzą o tym dzieci. Ale dorośli czasami potrafią też się w tym zatracić :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA PIERNICZKI:
    - miód: 45 dekagramów
    - cukier: 15 dekagramów
    - masło: 20 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 80 dekagramów
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 90 gramów
    - kakao: 2 łyżeczki
    - kawa mielona: 1 łyżka
    LUKIER KRóLEWSKI:
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 220 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Lukier

Pierniczki z lukrem królewskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki z lukrem królewskim 1. Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą i przyprawami. Dodajemy cukier, kakao i kawę.W środku robimy dołek, wbijamy do niego jajka i wolno mieszamy w dołku drewnianą łyżką.
  • Pierniczki z lukrem królewskim 2. Dolewamy masło z miodem i mieszamy do momentu, aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami. Zagniatamy, wałkujemy, podsypujemy mąką i wycinamy cienkie pierniczki. Pieczemy ok. 8-10 min. w temp. 180 st
  • Pierniczki z lukrem królewskim 3. Białko lekko ubijamy i dodajemy cukier, cały czas ubijając. Pod koniec możemy wymieszać drewnianą łyżką. Lukier potrzebny do krawędzi w pierniczkach i wykonania dekoracji powinien być gęsty, natomiast ten do wypełnienia środka nieco rzadszy. Po wykonaniu każdego kroku należy poczekać aż poprzednia warstwa lukru zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować