Są bardzo miękkie i nie twardnieją . Gdyby nie to , że muszą dobę leżakować , bardzo szybko by się je robiło . Tym razem pokryłam je pysznym lukrem , który pięknie pęka przy każdym ugryzieniu :) Polecam bardzo serdecznie !
Składniki:
( na ok. 60 szt. )
200g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
125g masła
Miękkie pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód zagotowujemy z przyprawami, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Sodę rozpuszczamy w śmietanie w większym naczyniu (śmietana pod wpływem sody zwiększy objętość).
Mąkę mieszamy z kakao w bardzo dużej misie lub garnku.
Białko ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier, ubijamy . Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy . Masę jajeczną przelewamy do mąki i delikatnie mieszamy . Mieszając wlewamy miód a na końcu śmietanę. Dokładnie wyrabiamy , tak aby ciasto było jednolite. Jest ono na tym etapie dość rzadkie i mocno klejące. Przykrywamy i odstawiamy na 24h w chłodne miejsce (ale nie do lodówki).
2.Po tym czasie stolnice obficie obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i zagniatamy omączonymi dłońmi. Jeżeli ciasto lepi się tak bardzo, że nie jesteśmy w stanie go zagnieść ani wałkować, nawet podsypując mąką to można dodać jej nieco więcej, ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,7 mm .
Foremkami wycinamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, około 7-10 minut .
Cukier puder mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody . Lukrem polewamy pierniczki .
Komentarze