Proste i naprawdę szybkie w przygotowanie świąteczne pierniczki miękkie. Nie wymagają długiego leżakowania i można je przygotować nawet dzień przez samymi świętami. Takie pierniczki miękkie to idealny przepis dla zabieganych!
4.21 (441 ocen)
Porady
Do lukru na pierniczki miękkie można dodać barwniki spożywcze.
Ciasto na pierniczki miękkie nie wymaga długiego wyrabiania, ani przechowywania w lodówce. Ciasto, które leżakuje będzie twardsze a pierniczki świąteczne wyjdą chrupiące i delikatne. Gdy chcemy, aby pierniki świąteczne były miękkie, to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej lub najlepiej miód rozpuszczony z masłem. Część osób może się zastanawiać, jak przechowywać pierniczki żeby były miękkie. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, gdy włożymy je do słoika wraz z ćwiartkami jabłka. Tak przygotowane pierniczki miękkie będą dodatkowo pachnące i wilgotne od owoców. Pierniczki będą również miękkie, gdy przechowamy je w blaszanej puszce ze świątecznym motywem dekoracyjnym.
Jeżeli jednak korzystacie z przepisu na tradycyjne chrupiące pierniczki, to należy uzbroić się w cierpliwość. W tym przypadku potrzeba nawet dwóch miesięcy, aby pierniczki stały się miękkie i wilgotne. W szczególności, gdy korzystamy z receptur na bazie mąki z grubego przemiału. Pierniczki będą miękkie, gdy ich wypiekanie zaczniemy na początku listopada i zostawimy w słoiku. Dodatek suszonych plastrów gruszek lub jabłek również przyspieszy przygotowania.
Zobacz przepis na domek z piernika!
Komentarze