Pierniczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Piekę je na Święta ze swoją córeczką i wspólnie je dekorujemy.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 500 gramów
    - miód prawdziwy: 200 gramów
    - cukier puder: 170 gramów
    - masło: 120 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - soda: 1 łyżeczka
    - kakao: 1 łyżka
    - przyprawa do piernika: 1 opakowanie
    - polewa czekoladowa (lub czekolada mleczna, rozpuścić w kąpieli wodnej): 1 opakowanie
    - bakalie: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierniczki 1. Mąkę przesiewamy z sodą, wlewamy rozpuszczony miód,dodajemy przyprawy
    do piernika,cukier puder,miękkie masło,jajko,kakao. Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
  • Pierniczki 2. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy bakalie, do drugiej nie. Każdą część wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków.
  • Pierniczki 3. Pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i
    pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10
    minut.
  • Pierniczki 4. Zimne pierniczki smarujemy polewą czekoladową za pomocą silikonowego
    pędzla i ozdabiamy np. lentylkami. Przechowujemy w słoju lub szczelnie
    zamkniętym metalowym pojemniku.
  • 5. RADA: Bakalii dodajemy według własnego uznania wszytko zależy od tego ile ich chcemy mieć w pierniczkach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować