1.Mąkę przesiewamy z sodą, wlewamy rozpuszczony miód,dodajemy przyprawy
do piernika,cukier puder,miękkie masło,jajko,kakao. Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
2.Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy bakalie, do drugiej nie. Każdą część wałkujemy i za pomocą foremek wykrawamy różne kształty pierniczków.
3.Pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i
pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni przez około 10
minut.
4.Zimne pierniczki smarujemy polewą czekoladową za pomocą silikonowego
pędzla i ozdabiamy np. lentylkami. Przechowujemy w słoju lub szczelnie
zamkniętym metalowym pojemniku.
5.RADA: Bakalii dodajemy według własnego uznania wszytko zależy od tego ile ich chcemy mieć w pierniczkach
Komentarze