Pieczony sernik truskawkowy

4.5 (197 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Maksymalne stężenie truskawek w pysznym, delikatnym serniku

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - truskawki: 750 gramów
    - ser biały półtłusty 3 krotnie zmielony: 500 gramów
    - cukier: 170 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana kremówka: 200 gramów
    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - budyń waniliowy ( bez cukru): 1 opakowanie

    - mąka krupczatka: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 50 gramów
    - masło miekkie: 40 gramów
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - kakao: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Pieczony sernik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj spód: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, kakao i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj przesianą mąkę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
  • 2. Ser utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. 250 g truskawek zmiksuj na mus, dodaj do sera, wymieszaj, dodaj ubitą kremówkę i pianę z białek, proszek budyniowy.
  • 3. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep ciastem. Na spód wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 45-55 minut. Studź, w lekko otwartym piekarniku ok. 1 h, wyjmij, całkowicie ostudź.
  • 4. Przygotuj galaretkę rozpuszczając ją w szklance wrzącej wody. Na wierzchu sernika ułóż pozostałe truskawki, większe pokrój na pół, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować