Drożdżowe ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do pokruszonych drożdży dodajemy cukier, 50 ml wody, łyżkę mąki. Mieszamy, odstawiamy na 5-10 minut do "ruszenia". Do mąki dodajemy drożdżowy zaczyn oraz pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i przekładamy do miski wysmarowanej lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
2.Masło rozcieramy z czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i solą.
Ciasto wałkujemy na spory prostokąt. Nakładamy na nie nadzienie, smarujemy równomiernie. Zwijamy ciasto w roladę wzdłuż szerszego brzegu. Ostrym nożem kroimy na 10-12 plastrów. Plastry kładziemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tej z piekarnika). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze