Drożdżowe ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim

4.5 (172 ocen)

Proste do wykonania i efektowne bułeczki-ślimaczki. Jeśli lubicie czosnek zróbcie je koniecznie!

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki,
    30 g drożdży,
    200 ml ciepłej wody,
    10 g cukru,
    10 g soli,
    4 łyżki oliwy z oliwek,

    Nadzienie:

    100 g masła,
    3 g czosnku niedźwiedziego suszonego,
    3-4 ząbki czosnku (drobno posiekane),
    spora szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowe ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do pokruszonych drożdży dodajemy cukier, 50 ml wody, łyżkę mąki. Mieszamy, odstawiamy na 5-10 minut do "ruszenia". Do mąki dodajemy drożdżowy zaczyn oraz pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i przekładamy do miski wysmarowanej lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • 2. Masło rozcieramy z czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i solą.

    Ciasto wałkujemy na spory prostokąt. Nakładamy na nie nadzienie, smarujemy równomiernie. Zwijamy ciasto w roladę wzdłuż szerszego brzegu. Ostrym nożem kroimy na 10-12 plastrów. Plastry kładziemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tej z piekarnika). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować