Pieczony boczek z płatkami czosnku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mięso wieprzowe rasy puławskiej samo w sobie jest bardzo smaczne, dodatkowo naturalne i podstawowe przyprawy oraz pieczenie w worku powodują, że boczek wprost rozpływa się ustach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • kawałek boczku surowego ok. 700 g, u mnie z wieprzowiny rasy puławskiej
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczony boczek z płatkami czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony boczek z płatkami czosnku 1. • Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i nakłuć wielokrotnie wykałaczką.
    • Posypać solą, pieprzem i majerankiem.
    • Czosnek obrać, pokroić na plasterki i obłożyć nimi boczek.
    • Boczek zapakować do worka foliowego i odstawić do lodówki na 24 godziny.
    • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i wstawić do niego boczek w worku, który nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Zapiekać 20 minut.
    • Zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec jeszcze przez 45 minut.
    • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić w worku,
    • Zapakować w folię aluminiową i wstawić do lodówki, wtedy lepiej się kroi.

Porady

Wysoka temperatura pieczenia na początku powoduje denaturację białka na zewnątrz i zamknięcie smaku w środku mięsa. Niższa temperatura podczas dalszego pieczenia nie wysusza i nadaje kruchości. Zasada pieczenia mięsa wieprzowego brzmi: na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Boczek pieczony w płatkach z czosnku

To może cię zainteresować