Aromatyczny boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

4.49 (179 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Przyznam, że w moim domu większość znika już zaraz po wyjęciu z piekarnika! Mięso wychodzi aromatyczne, doskonale doprawione oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie. Naprawdę ciężko mu się oprzeć, tym bardziej, jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki.

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1-1,2 kg boczku wieprzowego
    Marynata:
    2 łyżki sosu sojowego
    2 liście laurowe
    2 łyżki majeranku (płaskie)
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    czosnek suszony w płatkach (czym więcej tym lepiej; można też użyć świeżego)
    Ponadto:
    rękaw/worek do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście laurowe należy pokruszyć.
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
    Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki czosnku).
    Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować