Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Jest naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec!

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,2 kg boczku wieprzowego
    Marynata:
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki majeranku (płaskie)
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1/2 łyżeczki tymianku
    1,5 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    5 liści laurowych
    2 garście czosnku suszonego w płatkach (solidne)
    Ponadto:
    rękaw/worek do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
    Na końcu mięso naszpikować odrobiną płatków czosnku (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki).
    Na wierzchu równomiernie ułożyć liście laurowe oraz pozostały czosnek.
    Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować