Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Jest naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec!
Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
Na końcu mięso naszpikować odrobiną płatków czosnku (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki).
Na wierzchu równomiernie ułożyć liście laurowe oraz pozostały czosnek.
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.
Komentarze