Pieczone oponki w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/3 szklanki letniego mleka
    1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
    2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 jajka
    5 szklanek mąki pszennej
    1 łyżeczka soli

    Polewa:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    kolorowa posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Oponki

Pieczone oponki w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  • * 2. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką lub foremką wycinać koła, kieliszkiem wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
  • 3. Piec w temperaturze 180*C ok. 10 - 20 minut. Wystudzić, polać polewą i posypać kolorową posypką.
  • 4. Polewa:
    Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować