Pieczone oponki w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
2.Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką lub foremką wycinać koła, kieliszkiem wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
3.Piec w temperaturze 180*C ok. 10 - 20 minut. Wystudzić, polać polewą i posypać kolorową posypką.
4.Polewa:
Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.
Komentarze