Pieczone gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,solimy i odstawiamy aby puściła sok,po czym odciskamy z niej nadmiar płynu.
2.Kapustę przekładamy do duzej michy dodajemy mielone mieso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę ,wsypujemy bułkę tartą i mannę wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy delikat i kucharek i wyrabiamy gładką masę. Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 80 minut.
3.Sos: W rondelku bulion doprowadzamy do wrzenia,margarynę rozpuszczamy na patelni dodajemy koncentrat i przesmażamy,po czym wlewamy do bulionu,dodajemy tymianek i chwilę gotujemy .Z mąki pszennej i ziemniaczanej robimy zawiesinę z niewielką ilością wody i zagęszczamy sos.
Doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia po czym zabielić łyżką śmietany.
Tak przygotowany sos jest gotowy do spożycia.
Gołąbki pieczone podajemy gorące polane sosem pomidorowym z dodatkiem młodych ziemniaczków ale równie dobrze smakują solo.
Komentarze