Pieczone gołąbki bez zawijania

4.97 (195 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Inny patent na gołąbki-pieczone w piekarniku dużo szybciej a smak ten sam....Podane z ziemniakami i polane pysznym sosem pomidorowym...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
    80 dag mielonego mięsa wieprzowego
    2 szklanki ryżu
    2 cebule
    2-3 łyżki oleju
    4 jajka
    1 szklanka kaszy manny
    3 łyżki bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1łyżeczka kucharka
    1 łyżeczka delikatu do mięs
    szczypta chili
    Sos:
    1,5 litra bulionu drobiowego
    4 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego
    1 łyżka margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta suszonego tymianku
    1 łyżka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.97 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pieczone gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapustę szatkujemy drobno 1. Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.
    Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,solimy i odstawiamy aby puściła sok,po czym odciskamy z niej nadmiar płynu.
  • Doprawiamy i mieszamy 2. Kapustę przekładamy do duzej michy dodajemy mielone mieso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę ,wsypujemy bułkę tartą i mannę wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy delikat i kucharek i wyrabiamy gładką masę. Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 80 minut.
  • Farsz wykałdamy na blachę i pieczemy 3. Sos: W rondelku bulion doprowadzamy do wrzenia,margarynę rozpuszczamy na patelni dodajemy koncentrat i przesmażamy,po czym wlewamy do bulionu,dodajemy tymianek i chwilę gotujemy .Z mąki pszennej i ziemniaczanej robimy zawiesinę z niewielką ilością wody i zagęszczamy sos.
    Doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia po czym zabielić łyżką śmietany.
    Tak przygotowany sos jest gotowy do spożycia.
    Gołąbki pieczone podajemy gorące polane sosem pomidorowym z dodatkiem młodych ziemniaczków ale równie dobrze smakują solo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować