Gołąbki są pyszne, ale również pracochłonne. Ta wersja jest nieco inna w smaku od tradycyjnych gołąbków, dodatkowo szybsza i łatwiejsza do zrobienia. Smacznego:)
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg kapusty
1 woreczek ryżu
1 cebula
2 jajka M
sól, pieprz, papryka słodka
Pieczone gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno siekamy. Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy.
2.Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków.
3.Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Komentarze