Pieczona łopatka wieprzowa z jabłkiem

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu mięsko.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
    1 średnie jabłko
    1 średnia cebula
    2 łyżki przyprawy do mięsa
    1 łyżka majeranku
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    4 liście laurowe
    2 łyżki oleju

Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona łopatka wieprzowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawę do mięsa, majeranek, pieprz ziołowy i liście laurowe. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Dolewamy olej, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C. Po ok. 10 minutach zwiększamy temperaturę do 220*C. Pieczemy 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować