Pieczona dynia w rozmarynie

4.5 (141 ocen)

  • 40 min

Moja pieczona dynia jest słodka, mięciutka, pachnąca ziołami i lekko orzechowa w smaku, chociaż wyglądem przypomina marchewkę, a konsystencją pieczonego batata.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 1/2 dyni, u mnie mała Hokkaido
    • 3 łyżki oliwy
    • sól, pieprz do smaku
    • kilka gałązek rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona dynia w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
    • Oliwę rozmieszać z solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu.
    • Marynować dynię w oliwie przez kilka godzin w lodówce.
    • Piekarnik nastawić na 200 st.C.
    • Dynię przełożyć do naczynia do zapiekania.
    • Piec 30-40 minut, aż dynia będzie miękka.

Porady

Dynia to bogactwo zdrowia, zawiera liczne witaminy, mikro- i makroelementy. Ostatnio bardzo popularna wśród gatunków dyń jest właśnie Hokkaido. Łatwa w obróbce, dobrze się kroi, a skóra nie wymaga obierania, bo doskonale zmięknie przy pieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować