Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oskrobać ugotować ,odcedzić i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Szynkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa razem z obraną cebulką .
2.Kapustę pekińską drobniutko posiekać nożem dodać do zmielonej szynki wbić jajko,wsypać bazylię,posolić do smaku dodać pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać do połączenia.
3.Tak przygotowaną masę mięsną wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy kamionkowej lub żaroodpornej o wym 14/28 cm,wygładzić łyżką .
4.Ułożyć na masie mięsnej pokrojone w plastry pomidory.
5.Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wlewamy śmietankę doprawiamy do smaku gałką muszkatołową przyprawą do ziemniaków oraz solą i pieprzem,mieszamy do połączenia.
6.Tak przygotowane puree wkładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy ozdobne kleksy na wierzchu pieczeni.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy 50 minut
Komentarze