Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pieczeń zrobiona z mojej kombinacji smaków i zapachów domownicy uznali że....pysznie!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    40 dag szynki surowej wieprzowej
    1/2 sztuki małej kapusty pekińskiej
    2 pomidory

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    35 dag ziemniaków

    Składniki robocze:
    1 jajko
    3 łyżki słodkiej śmietanki 22%
    1 mała cebula
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

    do dekoracji
    kilka gałązek świeżego majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Puree Szynki

Pieczeń z szynki z ziemniaczanym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso przed zmieleniem 1. Ziemniaki oskrobać ugotować ,odcedzić i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Szynkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa razem z obraną cebulką .
  • zmielone mięso z pokrojoną kapustą 2. Kapustę pekińską drobniutko posiekać nożem dodać do zmielonej szynki wbić jajko,wsypać bazylię,posolić do smaku dodać pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać do połączenia.
  • masa miesnaw formie 3. Tak przygotowaną masę mięsną wyłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy kamionkowej lub żaroodpornej o wym 14/28 cm,wygładzić łyżką .
  • ułożone pomidory na masie 4. Ułożyć na masie mięsnej pokrojone w plastry pomidory.
  • doprawiamy ziemniaki 5. Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wlewamy śmietankę doprawiamy do smaku gałką muszkatołową przyprawą do ziemniaków oraz solą i pieprzem,mieszamy do połączenia.
  • kleksy z puree ziemniaczanego 6. Tak przygotowane puree wkładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy ozdobne kleksy na wierzchu pieczeni.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy 50 minut
  • dekoracja po wyjęciu z piekarnika 7. Po wyjęciu dekorujemy gałązkami świeżego majeranku

Porady

Pieczeń można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować