Pieczeń z szynki wieprzowej ze świeżym szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso luzujemy z większych błon,rozbijamy tłuczkiem na duży płat.Solimy,pieprzymy,posypujemy gałką muszkatołową.Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę ,wcieramy w płat mięsa.Szpinak parzymy wrzątkiem,odcedzamy ,kładziemy razem z rozdrobnioną fetą przez środek mięsa.Umiejętnie zwijamy mięso w roladę.Oprószamy słodką papryką ,a następnie mąką pszenną.W brytfance rozgrzewamy margarynę,kładziemy roladę ,smażymy ze wszystkich stron na rumiano,podlewamy szklanką wody,dodajemy suszone pokrojone w paseczki pomidory, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok.50 min.Po czasie roladę wyjmujemy chłodzimy,kroimy w dwu centymetrowe plastry.Sos zagęszczamy mąką pszenną,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do sosu wkładamy mięso dusimy jeszcze 10min.Mięso porcjujemy na talerze,podajemy najlepiej z kluskami śląskimi,polewamy sosem.SMACZNEGO.
Komentarze