Pieczeń z mielonego mięsa faszerowana papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Połówki napełnić serkiem. Włożyć do lodówki. Dwie łyżki bułki wymieszać ze śmietaną i jajkiem. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
2.Resztę bułki tartej wymieszać z ziołami. Z masy mięsnej uformować prostokąt, ułożyć połówki papryki z farszem i ostrożnie owinąć je mięsem. Uformować zgrabną roladę, oprószyć bułką tartą z ziołami. Mięso owinąć papierem do pieczenia, końcówki papieru związać lub skręcić na kształt cukierka.
3.Roladę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piec ok. 1 godziny. Następnie ostrożnie odwinąć papier, pieczeń przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować olejem i piec jeszcze ok. 15 minut w 180 °C.
Porady
1 porcja: ok. 950 kcal, 44 g białka, 77 g tłuszczu, 21 g węglowodanów
Komentarze