Pieczeń marszałkowska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką, pracuję też jako sekretarka. Uwielbiam sport, długie wycieczki po górach i fotografowanie.Gotowanie traktuję jako pożyteczne hobby. Przepis na pieczeń dostałam od koleżanki.

Składniki:

  • ● 1 kg mięsa na pieczeń (płat wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny)
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 3 cebule
    ● 1/2 szkl. białego wina lub lekkiego bulionu grzybowego z kostki
    ● 1/2 szkl. śmietany 30-proc.
    ● garść rozmarynu
    ● odrobina szałwii
    ● 4 łyżki tłuszczu
    ● sok z cytryny
    ● sól
    ● pieprz
    ● op. sosu do pieczeni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń marszałkowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • płat mięsa 1. Czosnek przeciskamy przez
    praskę. Rozmaryn i szałwię siekamy
    (kilka listków rozmarynu
    odkładamy), mieszamy z czosnkiem
    i szczyptą soli. Płat mięsa
    nacieramy sokiem z cytryny
    i ziołami z czosnkiem, zawijamy
    w folię i na godzinę wkładamy
    do lodówki.
  • rolada mięsna 2. Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy
    nicią i rumienimy.
    Cebule kroimy w ćwiartki. Mięso
    wkładamy do brytfanny i obkładamy
    cebulą. Pieczemy w temp.
    240 °C ok. 15 minut. Zmniejszamy
    temp. do 180 °C i pieczemy
    45 minut, podlewając winem lub
    rosołem i sosem wymieszanym
    z niewielką ilością wody. Mięso wyjmujemy, usuwamy nici. Razem
    z cebulą układamy na półmisku.
  • przygotowane mięso 3. Sos z pieczenia mieszamy ze
    śmietaną i rozmarynem. Doprawiamy
    do smaku i podgrzewamy,
    mieszając (nie gotujemy).
    Sos podajemy w sosjerce lub
    polewamy nim mięso.

Porady

Justyny Zielińskiej Podajemy z pieczonymi ziemniakami albo ryżem na sypko

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować