pasztet z kani

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

niecodzienny, ale bardzo pyszny pomysł na wykorzystanie grzybów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kilogram kapeluszy z kani
    czerstwa bułka
    olej do smazenia
    3 zabki czosnku
    2 cebule
    3 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    pieprz sól
    majeranek
    słodka papryka
    ostra papryka

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilogram kapeluszy z kani sparzyć wrzątkiem, odcedzić (odcisnąć na durszlaku). Lekko posolic i obsmażyć każdy na oleju z obu stron. Jeśli wydziela się dużo wody to ponownie odcisnąć delikatnie za pomoca widelca. Czerstwą bułkę namoczyc w wodzie i odcisnąć. 2 cebule i 2 ząbki czosnku usmażyć na patelni.
  • 2. Dodatkowo obrać jeszcze 3 ząbki czosnku Wszystkie składniki dwa razy przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Do masy dodać 3 żółtka, 4 łyżki tartej bułki oraz pieprz, sól i majeranek do smaku. Z 3 białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do foremki (użyłam silikonowej) posypać z wierzchu tartą bułką, słodką papryka w płatkach i ostrą mieloną. Piec w 170*C przez około 40 minut. Wyjąć z foremki po ostudzeniu.

Porady

podawac z pomidorami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować