Pasztet z kani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilogram kapeluszy z kani sparzyć wrzątkiem, odcedzić (odcisnąć na durszlaku). Lekko posolic i obsmażyć każdy na oleju z obu stron. Jeśli wydziela się dużo wody to ponownie odcisnąć delikatnie za pomoca widelca. Czerstwą bułkę namoczyc w wodzie i odcisnąć. 2 cebule i 2 ząbki czosnku usmażyć na patelni.
2.Dodatkowo obrać jeszcze 3 ząbki czosnku Wszystkie składniki dwa razy przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Do masy dodać 3 żółtka, 4 łyżki tartej bułki oraz pieprz, sól i majeranek do smaku. Z 3 białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Całość przelać do foremki (użyłam silikonowej) posypać z wierzchu tartą bułką, słodką papryka w płatkach i ostrą mieloną. Piec w 170*C przez około 40 minut. Wyjąć z foremki po ostudzeniu.
Komentarze