Przedstawiam najlepszy wegetariański pasztet na bazie batatów i kaszy pęczak. Pasztet jest słodko-ostry z kawałkami fety i wyczuwalną nutą wędzonej papryki. Koniecznie musicie spróbować!
Pasztet z batatów, pęczaku i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę
-kaszę gotujemy do miękkości i studzimy
-batata dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości
-cebulkę, czosnek obieramy i smażymy na rumiany kolor i studzimy
-pietruszkę drobno siekamy
-bataty dokładnie blendujemy
-do miski przekładamy wszystkie składniki(oprócz pietruszki i mąki) i blendujemy ruchem pulsacyjnym. Ja nie zblendowalam dokładnie, bo chciałam aby były wyczuwalne kawałki kaszy
-do masy dodajemy posiekaną natkę i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy
-formę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam sylikonową formę- tutaj nie trzeba papieru) i przekładamy masę. Całość posypujemy pokruszonym serem feta (opcjonalnie)
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 45minut i studzimy
Komentarze