Pasztet z ciecierzycy i batatów

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jestem fanką rozmaitych pasztetów. Dziś u mnie pasztet z ciecierzycy i batatów. Bardzo dobry w smaku.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 puszki ciecierzycy
    2 bataty
    2 jajka
    Olej kokosowy
    Szklanka sezamu
    Sól i pieprz
    Kminek lub kmin rzymski
    Papryka słodka
    Kolendra mielona
    Zioła prowansalskie
    Margaryna i bułka tarta (do natluszczenia formy)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z ciecierzycy i batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju kokosowym.

    Ciecierzycę odsączyć na sicie i przelać wodą.

    Sezam uprażyć na suchej patelni.

    Ciecierzycę przełożyć do miski i zblendować na gładką masę. Dodać dwa jajka oraz rozgniecione widelcem bataty. Wsypać sezam (trochę zostawić do posypania wierzchu), przyprawić do smaku i wymieszać.

    Keksówkę natłuścić i posypać bułką tartą.

    Wyłożyć masę do formy. Wierzch posypać sezamem i piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować