Kotlety z pęczaku

0 (0 ocen)

Gotowanie za grosik.Pieczemy klopsa z pęczaku, a potem panierujemy w jajku i bułce.

Składniki:

  • 1,5 szklanki pęczaku
    średnia marchewka
    ćwiartka selera
    cebula
    2 łyżki oleju
    2 jajka
    2 suszone grzyby(mogą być zmielone na proszek)
    3-4 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz

    dodatkowo:
    łyżka masła
    jajko
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotlety z pęczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klops z pęczaku 1. Kaszę opłukać, osączyć.
    Zagotować litr wody, posolić do smaku i wrzucić kaszę. Gotować aż będzie miękka, ostudzić.
    Warzywa oczyścić, umyć. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i selera zetrzeć na małe wiórki.
    Podsmażyć na oleju, posypać sproszkowanymi grzybami.
  • 2. Kaszę osączyć z nadmiaru wody, zemleć przez maszynkę.Dodać warzywa, jajka, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
    Farsz przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
    Zapiec 45 minut w 180*C. Wystudzić.
  • 3. Pieczeń pokroić w grubsze plastry , panierować w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor.
    Podawać z pikantną surówką i ostrym sosem.

Porady

Klopsa warto przygotować dzień wcześniej, a po powrocie z pracy tylko odsmażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Marchewka Seler Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować