Kotlety z pęczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę opłukać, osączyć.
Zagotować litr wody, posolić do smaku i wrzucić kaszę. Gotować aż będzie miękka, ostudzić.
Warzywa oczyścić, umyć. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i selera zetrzeć na małe wiórki.
Podsmażyć na oleju, posypać sproszkowanymi grzybami.
2.Kaszę osączyć z nadmiaru wody, zemleć przez maszynkę.Dodać warzywa, jajka, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Farsz przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Zapiec 45 minut w 180*C. Wystudzić.
3.Pieczeń pokroić w grubsze plastry , panierować w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor.
Podawać z pikantną surówką i ostrym sosem.
Porady
Klopsa warto przygotować dzień wcześniej, a po powrocie z pracy tylko odsmażyć.
Komentarze