Pasztet wielkanocny

4.5 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.

Delikatny pasztet który rozpływa się.w ustach. Polecam na świątecznym stole i nie tylko. Jest lekki jak puch.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 50 dkg udźca z indyka

    40 dkg boczku świeżego

    25 dkg filetu z kurczaka

    70 dkg mięsa od szynki

    40 dkg wołowiny

    30 dkg wątróbki drobiowej

    2 marchewki

    1/2 średniego seler

    2 bułki świeże

    1 cebula

    2 liście laurowe

    5 ziaren ziele angielskie

    4 jajka

    1 łyżeczka soli / doprawiać do smaku/

    1 gałka muszkatołowa

    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa obrane 1. Mięso oczyszczam, płuczę i przekładam do dużego garnka. Zalewam wodą taka ilość żeby było przykryte. Warzywa obieram, myję dokładnie i dodaję do mięsa.

    Wkładam liście laurowe, ziele angielskie, sól. Gotuję pod przykryciem do miękkości około godzinę.

    Pod koniec gotowania dodaje oczyszczoną wątróbkę z błon i gotuję 5 minut.
  • mięso ugotowane i warzywa 2. Mięso odstawiam do przestygnięcia. Na drugi dzień, wyjmuję z wywaru razem z warzywami. Do wywaru zimnego wkładam bułki.
  • mięso zmielone 3. Mięso mielę maszynką oczka drobne, trzy razy. Warzywa i odciśnięte bułki też mielę. Do mięsa zmielonego dodaję żółtka.
  • mielone mięso żółtka białka 4. Białka ubijam na sztywną pianę. Również dodaję piankę do mięsa. Dolewam trzy szklanki wywaru. Jeżeli chcemy pasztet twardy i zbity dolewamy wywaru mniej. Jeżeli chcemy do smarowania bardziej miękki taki jak ja zrobiłam dodajemy więcej wywaru.

    Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżka. Doprawiam pieprzem, solą jeżeli potrzeba, i startą gałką muszkatołową.
  • pasztet w foremkach 5. Pasztet wykładam do foremek aluminiowych, albo do foremek metalowych które trzeba posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Pasztet piekę godzinę temp 180 stopni. Wyjmuje i zostawiam do ostygnięcia.

Porady

Część pasztetu można przełożyć do małych słoiczków i gotować je w garnku z wodą. Poziom wody musi sięgać 3/4 słoików. Pasztet gotuję się godzinę i na drugi dzień 30 minut. Przechowuje w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kurczak Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na pasztet z królika oraz przepisy na pasztet wegetariański!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

4.5 (173 ocen)

Pasztet wielkanocny

To może cię zainteresować