Pasztet wegański

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny ,wilgotny i mega zdrowy pasztet bez mięsa,

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na średnią keksówkę:
    1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
    1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
    100 ml oleju roślinnego
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 por, tylko biała część
    2 laski selera naciowego
    2 ząbki czosnku, posiekane
    2 - 3 łyżki sosu sojowego
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka suszonej pietruszki
    1/2 łyżeczki lubczyku
    1/2 łyżeczki tymianku
    spora szczypta gałki muszkatołowej
    sól i czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
    2. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
    3. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować