Paszteciki z ciasta francuskiego

4.5 (140 ocen)

  • 45 min

Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale smakują z barszczem czerwonym lub żurkiem. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
    30 dag pieczarek;
    20 dag żółtego sera;
    1 cebula;
    1 jajko;
    olej;
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paszteciki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz do pasztecików:
    Pieczarki myjemy, ścieramy na tartce, po czym smażymy je z posiekaną cebulą oraz odrobiną oleju na patelni do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Farsz doprawiamy przyprawami według własnego uznania.
  • 2. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (około 5cm na 5cm). Farsz pieczarkowy układamy na kwadratach z ciasta, po czym każdy kwadrat składamy na pół dobrze dociskając boki.
  • 3. Paszteciki z wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy startym na tartce żółtym serem.
  • 4. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnik (180 stopni) na 20 minut.

Porady

Paszteciki można również posypać kminkiem. Do farszu natomiast można dodać również mięso mielone lub drobno pokrojonego fileta z kurczaka (mięso oczywiście wcześniej podsmażamy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować