Paszteciki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysiekać z margaryną, dodać sól, jajka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać prostokąty, na środku nakładać farsz i zawijać. Układać na natłuszczonej blaszce (zlepieniem do spodu), posmarować roztrzepanym jajkiem (można posypać kminkiem) i piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę wypłukać zalać wodą dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować pod przykryciem 20 minut. Grzyby dobrze wypłukać zalać wodą z dodatkiem soli i oleju i gotować 15 minut. Kapustę i grzyby odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa (grubsze sitko). Kapustę, grzyby i cebulkę dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem i dusić do odparowania wody.
Komentarze