Paszteciki cioci jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poszatkować i ugotować kapustę. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z pokrojoną cebulą. Dodać mięso i ugotowaną kapustę. Poddusić kilka minut wszystko razem. Przyprawić do smaku.
2.Drożdże rozrobić ze śmietaną. Mąkę przesiać, dodać margarynę i żółtka oraz drożdże ze śmietaną. Wyrobić ciasto. Nie zostawiać do wyrośnięcia. Podzielić na kilka części i rozwałkować na cienkie prostokąty.
Na każdy nakładać farsz i formować ruloniki. Następnie nożem kroić małe paszteciki.
3.Każdy pasztecik posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka i posypać kminkiem, albo słodką papryką.
Piec w piekarniku około 20-25 minut w 200stopniach, lub do zarumienienia.
Porady
Z tej porcji wychodzi bardzo dużo pasztecików. Można zrobić tylko w połowy składników.
Komentarze