Jabłecznik Jasi

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na ten pyszny, zawsze udający się i szybko "wychodzący" jabłecznik dostałam wiele lat temu od mojej koleżanki Jasi, stąd nazwa.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki (u mnie szklanka=250ml)
    2 jajka
    2 żółtka
    3/4 kostki margaryny (dałam Kasię)
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    skórka otarta z 1 małej cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany
    do tego:
    2 kg mało soczystych aromatycznych jabłek
    1 cukier waniliowy
    1 duża łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery

Jabłecznik jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Posiekałam z zimną margaryną. Dodałam jajka, żółtka, cukier i śmietanę i zagniotłam ciasto. Schłodziłam je przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowałam jabłka. Obrałam je i starkowałam na jarzynowej tarce. Dodałam cukry i zostawiłam na chwilę, aby puściły sok. Sok odlałam, dodatkowo jabłka lekko odcisnęłam i wymieszałam z bułką tartą i cynamonem. Blaszkę 24x36 cm wysmarowałam margaryną i posypałam tartą bułką (można też użyć papieru do pieczenia). Na spód wyłożyłam 2/3 ciasta, na które położyłam jabłka.To wszystko przykryłam pozostałą 1/3 ciasta. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45 minut. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem a można też zrobić polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować