Pastet z królika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest pyszny i zdrowy, chętnie go podaje moim synom na śniadanie

  • 30 min

Składniki:

  • 1 królik (ok 1,5 kg)+ wątroba z niego
    200g wątroby drobiowej lub wieprzowej
    1kg boczku surowego
    300g słoniny
    kilka liśći laurowych ok 7 szt
    pare ziaren ziela angielskiego ok 7 szt
    1 pietruszka
    1 duża marchewka
    pół średniego serela
    pół małego pora
    4 kajzerki
    5 średnich cebul
    pół kostki masła
    2 jajka
    pieprz, sól, majeranek, papryki słodkiej w proszku - do smaku
    czostnek ok 4 ząbki
    ponatto: masło i bułka tarta do foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pastet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika zalać wodą i gotować wraz z warzywami z dodadkiem liśćia lau., ziela ang., tak przez ok 1,5 godziny. W czasie gotowania (tak po pół godz.) dodać boczek. Wszystko wyściągnoć z wywaru a włożyć wątróbki i godować ok 20 min. W tym samym wystudzonym wywarze namoczyć bułki (nie odcedzamy). Wszystko razem zemleć o drobnym śitku + słoninę i czostnek. Cebulę pokroić, zrumienić na maśle i też zemleć.Do pasztetu dodac jajka i doprawić do smaku, bardzo dokładnie wymieszać. Foremki napełniamy pasztetem i pieczemy 50 minut w 180 st. Mi z tych składników wyszło 6 szt. foremek pasztetu (małe foremki aluminiowe do babek i pasztetów) ale można piec też w zwykłej brytfance do ciast.

Porady

Nie nakładać pasztetu do pełna, bo może wykipić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować