Jest pyszny i zdrowy, chętnie go podaje moim synom na śniadanie
30 min
Składniki:
1 królik (ok 1,5 kg)+ wątroba z niego
200g wątroby drobiowej lub wieprzowej
1kg boczku surowego
300g słoniny
kilka liśći laurowych ok 7 szt
pare ziaren ziela angielskiego ok 7 szt
1 pietruszka
1 duża marchewka
pół średniego serela
pół małego pora
4 kajzerki
5 średnich cebul
pół kostki masła
2 jajka
pieprz, sól, majeranek, papryki słodkiej w proszku - do smaku
czostnek ok 4 ząbki
ponatto: masło i bułka tarta do foremek
Pastet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika zalać wodą i gotować wraz z warzywami z dodadkiem liśćia lau., ziela ang., tak przez ok 1,5 godziny. W czasie gotowania (tak po pół godz.) dodać boczek. Wszystko wyściągnoć z wywaru a włożyć wątróbki i godować ok 20 min. W tym samym wystudzonym wywarze namoczyć bułki (nie odcedzamy). Wszystko razem zemleć o drobnym śitku + słoninę i czostnek. Cebulę pokroić, zrumienić na maśle i też zemleć.Do pasztetu dodac jajka i doprawić do smaku, bardzo dokładnie wymieszać. Foremki napełniamy pasztetem i pieczemy 50 minut w 180 st. Mi z tych składników wyszło 6 szt. foremek pasztetu (małe foremki aluminiowe do babek i pasztetów) ale można piec też w zwykłej brytfance do ciast.
Komentarze