Pierogi ruskie z nutą mięty

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ten przepis mam od teściowej, która jest świetną kucharką

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    70 dag mąki,
    1 jajko,
    ciepła woda

    Farsz:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1,5 kostki białego sera
    2 cebule
    masło do podsmażenia cebuli i do polania
    2 łyzki smietany
    suszona mieta
    sól, pieprz do smaku

Pierogi ruskie z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki mieszamy 1. Zrobić ciasto.
    Ziemniaki i ser zemleć, dodac podsmżoną cebulę, dodać mietę w stopniu, którym ci pasuje. Ja dodaje ok czterech łyżek suszonej mięty z mojego ogródka, Ale można też kupić mietę w torepce (w aptece) to w tedy trzepa dać mniej bo jest bardziej aromatyczna (tak ok pół torebki) Dodac resztę składników i dokładnie wymieszac farsz. Ulepić pierogi i gotować. Polać stopionym masłem. Mój mąż lubi dodadkowo polać śmietaną. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy