Ten przepis mam od teściowej, która jest świetną kucharką
50 min
Składniki:
Ciasto:
70 dag mąki,
1 jajko,
ciepła woda
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 kostki białego sera
2 cebule
masło do podsmażenia cebuli i do polania
2 łyzki smietany
suszona mieta
sól, pieprz do smaku
Pierogi ruskie z nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić ciasto.
Ziemniaki i ser zemleć, dodac podsmżoną cebulę, dodać mietę w stopniu, którym ci pasuje. Ja dodaje ok czterech łyżek suszonej mięty z mojego ogródka, Ale można też kupić mietę w torepce (w aptece) to w tedy trzepa dać mniej bo jest bardziej aromatyczna (tak ok pół torebki) Dodac resztę składników i dokładnie wymieszac farsz. Ulepić pierogi i gotować. Polać stopionym masłem. Mój mąż lubi dodadkowo polać śmietaną. Smacznego.
Komentarze