Pastelowy sernik na zimno

4.5 (189 ocen)

Jest kolorowo i pastelowo...a do tego tak lekko i pysznie.Serniczek zrobiłam na powitanie mojego syna,który po trzech tygodniach pobytu w Polsce nareszcie wraca do domu.Do końca nie wiem,czy można ten deser nazwać sernikiem,gdyż jest tak lekki i delikatny jak ptasie mleczko.

Składniki:

  • Spód:
    100 g ciastek degistive
    50 g masła
    Masa serowa:
    350 g twarogu mielonego w wiaderku
    450 ml kremówki 36%
    2-3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki stołowej galaretki niebieskiej
    1,5 łyżki stołowej galaretki żółtej
    1,5 łyżki stołowej galaretki różowej
    3 x 70 ml gorącej wody
    Wierzch:
    100 g twarogu mielonego w wiaderku
    200 ml kremówki 36%
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 laska wanilii
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    cukrowe confetti
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pastelowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Ciastka rozdrabniamy,dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Gotowym spodem wykładamy dno tortownicy o średnicy 20 cm,dokładnie wyrównując i dociskając.Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Masa serowa:
    Kremówkę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier.Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach,każdą w 70 ml gorącej wody.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek.Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy to w odstępie czasu.Jedna warstwa potrzebuje do zastygnięcia około 10-15 minut w zamrażalniku.W czasie kiedy jedną warstwę schładzamy,przygotowujemy kolejną galaretkę.W drugiej misce miksujemy ser i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Masę dzielimy na trzy równe części.Do każdej dodajemy ostudzoną,płynną galaretkę i dokładnie mieszamy.Na schłodzony spód wykładamy pierwszą warstwę.Wstawiamy na kilkanaście minut do zamrażalnika.Dzięki temu galaretka szybko zastygnie.Powtarzamy czynność z kolejnymi warstwami.Gotowe ciasto schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw.
  • Confetti 3. Wierzch:
    Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżach gorącej wody.Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.Do kremówki dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy.Śmietanę dodajemy do sera,na koniec łączymy z wystudzoną żelatyną.Gotową masę wylewamy na wierzch sernika.Masa powinna bardziej przypominać gęsty krem niż galaretkę.Całość schładzamy w lodówce.Po schłodzeniu dekorujemy kolorową posypką.

Porady

Wierzch: Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżach gorącej wody.Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.Do kremówki dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy.Śmietanę dodajemy do sera,na koniec łączymy z wystudzoną żelatyną.Gotową masę wylewamy na wierzch sernika.Masa powinna bardziej przypominać gęsty krem niż galaretkę.Całość schładzamy w lodówce.Po schłodzeniu dekorujemy kolorową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować