Pasta z bakłażana i papryki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jedna z moich ulubionych past do pieczywa.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 nieduży bakłażan
    - 1 papryka
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - sól, pieprz do smaku
    - ok. 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z bakłażana i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana obrać ze skóry, pokroić w plastry, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać osuszonego ręcznikami papierowymi bakłażana. Smażyć aż zmięknie. Zdjąć z patelni. Uzupełnić olej, wrzucić pokrojoną w paski paprykę, dusić do miękkości podlewając ewentualnie odrobiną wody. Na koniec dodać posiekany czosnek, podsmażyć chwilkę. Wrzucić bakłażana z cebulką, natkę, doprawić. Zdjąć z ognia. Dodać koncentrat zblenderować na pastę, ale tak, aby były wyczuwalne kawałki warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować