1.Przygotowujemy rozczyn.
Drożdże kruszymy z cukrem,
dodajemy odrobinę ciepłego
mleka i czubatą łyżkę mąki,
mieszamy i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia
(mniej więcej 10 min).
2.Do pozostałej mąki dodajemy
sól, rozczyn drożdżowy
i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto
i odstawiamy, by wyrosło
(dwukrotnie zwiększyło objętość).
Wyrabiamy, odrywamy
małe kawałki, formujemy kulki,
obtaczamy w mące. Jeszcze
na kilka minut zostawiamy na
stolnicy do wyrośnięcia.
3.W tym czasie nastawiamy
wodę w garnku. Ponieważ nie mam garnka do gotowania na
parze, ustawiam na gazie garnek
z wodą (ok. 1/3 l), obwiązuję
go na górze lnianą ściereczką
lub zwykłą pieluszką
tetrową, układam na niej parowańce
i przykrywam większą
miską. Każdą porcję parujemy
8 minut.
Komentarze