Parowańce

4.99 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To przepis mojej babci. Moja rodzina bardzo lubi parowańce na słodko, więc podaję je polane śmietaną, z jagodami ze słoiczka i posypane cukrem.

Składniki:

  • ● 1/2 l mleka
    ● 1/2 kg mąki
    ● 8 dag drożdży
    ● szczypta soli
    ● 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parowańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parowańce 1. Przygotowujemy rozczyn.
    Drożdże kruszymy z cukrem,
    dodajemy odrobinę ciepłego
    mleka i czubatą łyżkę mąki,
    mieszamy i odstawiamy w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia
    (mniej więcej 10 min).
  • Parowańce 2. Do pozostałej mąki dodajemy
    sól, rozczyn drożdżowy
    i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto
    i odstawiamy, by wyrosło
    (dwukrotnie zwiększyło objętość).
    Wyrabiamy, odrywamy
    małe kawałki, formujemy kulki,
    obtaczamy w mące. Jeszcze
    na kilka minut zostawiamy na
    stolnicy do wyrośnięcia.
  • Parowańce 3. W tym czasie nastawiamy
    wodę w garnku. Ponieważ nie mam garnka do gotowania na
    parze, ustawiam na gazie garnek
    z wodą (ok. 1/3 l), obwiązuję
    go na górze lnianą ściereczką
    lub zwykłą pieluszką
    tetrową, układam na niej parowańce
    i przykrywam większą
    miską. Każdą porcję parujemy
    8 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować