Paprykarz Agnieszki

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam śliczną córeczkę Julcię i kochanego męża Leszka. Julka czasami wybrzydza, więc podwójnie muszę się starać, by malutka sobie pojadła.

Składniki:

  • ● 1 kg łopatki
    ● 4-6 czerwonych papryk
    ● 2-3 cebule
    ● olej
    ● mały koncentrat pomidorowy
    ● pieprz
    ● sól
    ● słodka papryka
    ● bazylia
    ● kminek
    ● majeranek
    Zasmażka:
    ● olej
    ● mąka
    ● mleko
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paprykarz agnieszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z błon,
    myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
    w cienkie paski. Solimy i wstawiamy
    do lodówki.
  • Paprykarz Agnieszki 2. Cebule obieramy i kroimy
    (niezbyt drobno). Z papryk
    usuwamy gniazda nasienne,
    a miąższ kroimy w grubą kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy
    olej i szklimy na nim cebulę
    i paprykę. Przekładamy do dużego
    garnka i mieszamy z mięsem.
    Dodajemy przyprawy,
    zalewamy wodą do wysokości
    produktów i zagotowujemy.
  • 3. Gotujemy około 30 minut,
    aż mięso będzie miękkie. Dodajemy
    koncentrat pomidorowy
    (wymieszany z niewielką
    ilością zimnej wody) i zasmażkę.
    Mieszamy i gotujemy jeszcze
    chwilę.

Porady

● Paprykarz świetnie smakuje z ryżem na sypko, kładzionymi kluseczkami lub pieczonymi ziemniakami. ● Zamiast zasmażką można zagęścić paprykarz śmietaną (szklanka) wymieszaną z mąką (1 łyżka). Jeśli ktoś lubi dania pikantne, może dodać roztarty ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować