Grillowana pierś z indyka na placku z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę do mięsa: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, zioła i sos sojowy mieszamy w miseczce. Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa. Kotlety zalewamy marynatą odstawiamy na minimum 1 godz.
2.Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy. Przekładamy kaszę do miski.
3.Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach na tarku i dajemy do miski z kaszą. Następnie dodajemy do kaszy natkę pietruszki, jajko, mąkę, pokrojoną drobno papryczkę chilli sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy podłużne, małe placki i smażymy z każdej stron po 2 minuty. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Jeśli chcemy aby danie była bardziej dietetyczne możemy placku upiec w piekarniku bez tłuszczu
4.Kotlety z indyka grillujemy na patelni do czasu, aż się ładnie przypieką. Na talerzu układamy placek z kaszy, sałatkę a na to dajemy grillowany kotlet.
Komentarze